Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Καταλήψεις κατά του δικαιώματος ψήφου των φοιτητών

Με το άκρως αντιδημοκρατικό αίτημα «να μη περάσει» η διάταξη του νόμου-πλαισίου που θεσπίζει την καθολική συμμετοχή φοιτητών στην ψηφοφορία ανάδειξης πρυτανικών αρχών, μειοψηφίες φοιτητικών ομάδων, που κηδεμονεύουν πλειοψηφίες εντός των πανεπιστημίων, βάζουν λουκέτο σε σχολές ΑΕΙ. Οι αποφάσεις για καταλήψεις λαμβάνονται από ελάχιστους. Για παράδειγμα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επί συνόλου 3.000 φοιτητών, κατάληψη αποφάσισαν 270 άτομα.

Τα ΑΕΙ, όμηροι των ελαχίστων μειοψηφιών

Σε γενικές συνελεύσεις – παρωδία λαμβάνονται αποφάσεις κατάληψης των πανεπιστημιακών σχολών

Πόλεμος φοιτητικών – κομματικών παρατάξεων μαίνεται στα ΑΕΙ με θύμα τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ενόψει των πρυτανικών εκλογών, οι φοιτητικές παρατάξεις, που αντιδρούν στον νέο νόμο - πλαίσιο, επιτίθενται με σφοδρότητα η μία στην άλλη προσδοκώντας και οφέλη για το κόμμα το οποίο ιδεολογικά εκπροσωπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κάνουν λόγο για μιά ανώτατη παιδεία που μετατρέπεται σε ρινγκ κομματικών και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδρώντας σε μία από τις πλέον δημοκρατικές διατάξεις του νέου νόμου –αυτή που ορίζει καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές–, εκδηλώνουν την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα προνόμιά τους εντός των ΑΕΙ. Το έλλειμμα εγκυρότητας των όποιων αποφάσεων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολύ λίγοι φοιτητές ψηφίζουν για να προχωρήσει μια σχολή σε κατάληψη, να μη γίνονται μαθήματα.

Με την ψήφο ελαχίστων

Πόσο τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες περί απαρτίας; Είναι ενδεικτικό ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης με συνολικά 2.800 προπτυχιακούς φοιτητές, παρόντες στη γενική συνέλευση που αποφάσισε κατάληψη ήταν 270 φοιτητές. Στο ΕΜΠ, όπου υπό κατάληψη είναι επτά από τις εννέα σχολές, στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν περί τα 50 άτομα, δηλαδή 350 ψήφισαν ενώ το ίδρυμα έχει 9.119 ενεργούς φοιτητές και 13.100 εγγεγραμμένους. Η ίδια εικόνα και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου σε γενική συνέλευση τμήματος 500 φοιτητών, συμμετείχαν 40 άτομα και υπέρ της κατάληψης ψήφισαν οι 25. «Και εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα, συνεχίζουν τη συζήτηση για ώρα ώστε κάποια στιγμή μερικοί να βαρεθούν και να φύγουν, για να διαμορφωθεί πλειοψηφία», λέει στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. Ακόμη και εάν ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολών είναι τώρα μικρός, μήπως –όπως στις περυσινές κινητοποιήσεις– ξαναδούμε με διάφορα τρικ, οι φοιτητικές παρατάξεις να συντηρούν επικοινωνιακά ένα κλίμα έντασης στα ΑΕΙ;

Ειδικότερα, ένα νέο επεισόδιο της προσπάθειας απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται πως θα διαδραματισθεί από την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί οι πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με δεδομένο ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη των ιδρυμάτων, βάσιμοι είναι οι φόβοι πως «θα τιναχθούν στον αέρα οι εκλογές». Ηδη, οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης προσανατολίζονται να αποφασίσουν αναβολή των εκλογών.

Ενδεικτικό ότι τα ΑΕΙ πέφτουν θύματα της λογικής του «έτσι θέλουμε» μειοψηφιών, είναι και το γεγονός ότι ως προς τη νέα ρύθμιση εκλογής πρυτάνεων (θεσπίζεται η καθολική συμμετοχή των φοιτητών και όχι δι’ εκλεκτόρων) με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη συμφωνεί και η αρμόδια για τον χώρο της Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. «Οι επικείμενες εκλογές σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γίνονται με την καθολική συμμετοχή των φοιτητών – μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Οι εκλογές είναι μέσο και προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των προέδρων, αυτών δηλαδή που είναι υπεύθυνοι, έχουν χρέος και ευθύνη για την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια για ανατροπή με βίαιο τρόπο της εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πάνω απ’ όλα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο κι εμείς, που έχουμε δεσμευθεί με ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υποστηρίζουμε τη δημιουργική και απρόσκοπτη λειτουργία του, κάτι που αποτελεί και απαίτηση του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

Όμως, η κ. Διαμαντοπούλου δεν εκφράζει όλα τα μέλη της ΠΑΣΠ, μερίδα της οποίας τάσσεται κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης και, ευρύτερα, του νόμου - πλαισίου. Πίσω από τα προσχήματα, ο «πετροπόλεμος» των φοιτητικών παρατάξεων κρύβει την προσπάθεια να καρπωθούν πολιτικά την αντίδραση στον νόμο.

- Η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) απάντησε στη Νεολαία του ΣΥΝ, που επέκρινε την απόφασή της να μη συμμετάσχει στις πρυτανικές εκλογές, παρουσιάζοντας λίστα με πανεπιστημιακούς που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. «Είναι καθηγητές που έχουν υπογράψει το κείμενο στήριξης του νόμου - πλαισίου, γνωστό και ως “κίνηση των 1.000”. Άραγε για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΝ δεν έχει πάρει θέση ακόμη για τις πρυτανικές εκλογές;» αναφέρει η φοιτητική παράταξη. Το μέλος της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος τόνισε –με γραπτή δήλωσή του ότι «η Πανσπουδαστική καλεί τους φοιτητές να καταδικάσουν συνολικά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και που προχωρεί περαιτέρω την εφαρμογή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Κρατάμε ανοιχτό το μέτωπο για την κατάργησή του μέσα από μαζικές αγωνιστικές διεργασίες. Μπροστά στις εκλογές για όργανα διοίκησης που ουσιαστικά θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις διατάξεις του νόμου, καλούμε σε μαζική αποχή, για να μη νομιμοποιηθεί η εφαρμογή του, να δημιουργηθεί κλίμα ανοιχτής υπονόμευσης και πλατιάς πολιτικής καταδίκης των αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει στο στημένο παιχνίδι συκοφάντησής του, έτσι ώστε η καταδίκη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων και του λαού» .

- Αντί για αποχή από τις εκλογές, τα μέλη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) και της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΝ) ψηφίζουν κατάληψη των ιδρυμάτων. Μάλιστα, η ΕΑΑΚ έβαλε τη σφραγίδα της στην προσπάθεια παρεμπόδισης των εκλογών καλώντας όλους όσοι το προηγούμενο διάστημα εναντιώθηκαν στις αλλαγές στα πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν να γίνει καμία εκλογή πρυτανικών αρχών με καθολική ψηφοφορία.

- Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, Δημήτρης Τζαννακόπουλος, τόνισε ότι «ο τρόπος συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές δεν είναι το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης. Αυτό είναι οι εκβιασμοί Στυλιανίδη για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, οι 4ετείς προγραμματισμοί, οι εσωτερικοί κανονισμοί των ΑΕΙ, η αναγνώριση των κολεγίων». Τι θα κάνει η νεολαία μεθαύριο και στις επόμενες εκλογές σε άλλα ιδρύματα; «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση γενικής συνέλευσης των φοιτητών για κατάληψη, εμείς δεν θα διακόψουμε τη διαδικασία με βίαιο τρόπο. Αντίθετα, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν η Σύγκλητος του κάθε ιδρύματος επιχειρήσει να εφαρμόσει τον νόμο - πλαίσιο». Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δείχνει εκρηκτικό.

Ζητούν χρόνο για τον 4ετή προγραμματισμό

«Ο τετραετής προγραμματισμός απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας. Δώστε μας χρόνο». Αυτό ζητούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων για να συντάξουν τον ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό προγραμματισμό τους, διαχωρίζοντας σαφώς τις θέσεις τους από τις φοιτητικές παρατάξεις που αντιτίθενται στη διάταξη. Ομως, το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ιδρύματα να καταθέσουν τον προγραμματισμό τους έως τις 30 Μαΐου προκάλεσε αντιδράσεις. Οι πρυτάνεις ζητούν παράταση της προθεσμίας, και αναμένεται να λάβουν τη θετική απάντηση επισήμως από τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Σύνοδο Πρυτάνεων τον Ιούνιο.

«Η πλειονότητα των τμημάτων και των υπηρεσιών έχει ολοκληρώσει τον τετραετή προγραμματισμό. Ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος. Το ουσιαστικό είναι ότι αλλάζει η φιλοσοφία στη λειτουργία του κάθε ιδρύματος», ο κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου έως τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τον τετραετή προγραμματισμό.

«Το αίτημα του υπουργείου Παιδείας είναι απόλυτα σωστό, διότι θα βοηθήσει τα ιδρύματα να σχεδιάσουν την ανάπτυξή τους σε βάθος χρόνου και όχι με βάση τις ετήσιες ανάγκες τους όπως τώρα» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. «Ομως υπάρχουν δυσκολίες» συμπληρώνει ο ίδιος. «Η έλλειψη εμπειρίας και παράδοσης σε τέτοια ζητήματα δυσκολεύει την κατάσταση» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Πραστάκος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο το ζήτημα! Χρήζει όμως ιδιαίτερης παρατήρησης και η "αδράνεια" των πολλών. Οι υπόλοιποι 2700 φοιτητές στην Κρήτη, που βρίσκονται; Γιατί δεν παίρνουν θέση;

Ανώνυμος είπε...

Το ότι οι φοιτητές απαξιώνουν τις διαδικασίες σημαίνει κάτι...το πρόβλημα είναι ότι αυτή η απαξίωση δεν εκφράζεται μαζικά απο τους ίδιους του φοιτητές μέσα στα ΑΕΙ - ΑΤΕΙ της χώρας μας παρά μόνο στις φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο που ψηφίζουμε τους ίδιους ανθρώπους για να κάνουν τα ίδια με πέρσυ.
Το σοβαρότερο όμως ζήτημα δεν είναι αυτό κατά την γνώμη μου. Είναι:

1. Η παντελής άγνοια-ελλειψη γνώσης των καταστατικών των φοιτητικών συλλόγων της κάθε σχολής απο τους ίδιους του φοιτητές έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ίδιοι με το ποια μέτρα και ποια σταθμά καθε φοιτητική παράταξη "στήνει" θεατρικές παραστάσεις εντός των φοιτητικών συνελεύσεων αποφασίζοντας για το μέλλον της κάθε σχολής και κατ επέκταση των φοιτητών που και αυτοί με κατ΄επέκταση καθορίζουν το μέλλον των οικογενειών τους που τους "επιδοτούν".
----------------------------------
2.Η παντελής έλλειψη γνώσης απο τους φοιτητές για το τι προτείνει ο νέος νόμος πλαίσιο που τόσο πολύ όλοι καταψηφίζουν μεσα στις Γεν. Συνελεύσεις προτείνοντας κατάληψη αντί διαλόγου με το τμήμα και σε ανωτερο επίπεδο με το υπουργείο. Ολοι ψηφίζουν με βάση το τι θα τους πει η παραταξη τους να κάνουν για το αν ειναι καλο ειναι οχι για αυτους!!! ΕΛΕΟΣ!!! και απο πότε αυτοι γνωρίζουν το καλό το δικό μας!!!! (????)
σημ. Στις σχολές καμία παράταξη δεν βάζει στους πίνακες ανακοινώσεων της το ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ του νόμου πλαίσιου (ούτε καν η ίδια η ΔΑΠ!!!) έτσι ώστε να ξέρουν οι φοιτητές επακριβώς για το τι αλλαγές πρόκειται να φέρει ο νόμος αυτος στην ακαδημαϊκή ζωη, ετσι ώστε να μπορουν να κόβουν και να ράβουν ανάλογα την συνέλευση που θα γίνει και να απειλούν με κατάληψη φοιτητές και οικογένειες τους.
---------------------------
3.Η μη ενασχόληση των γονέων με τα ζητήματα των παιδιών τους στα πανεπιστήμια και η πλήρης άφεση αμαρτιών που έχουν λάβει.Αυτό έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση των φοιτητών απο τους καθηγητές τους μέσα στα ιδρύματα που αντιμετωπίζονται σαν τα μπαλάκια μεταξύ γραμματειών , βοηθών εργαστηρίων, παρείσακτοι μην πω και βαρύτερους χαρακτηρισμούς, οι οποίο όχι μόνο δεν υπολογίζουν τους γονείς που εργάζονται σκληρά για ενοίκια κλπ αλλα τους προσβάλουν κιόλας οι καθηγητές με την στάση που εχουν απέναντι στα παιδιά τους...και όλα αυτα ΔΩΡΕΑΝ!!!!!
----------------------------
Αυτα ειναι πιστευω κάποια απο τα πιο κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να λύσει η ελληνική κοινωνία πρώτα και μετά να ξεκαθαρίσει στο σύνολο της για το μέλλον των παιδιών της.
Τα παραπάνω τρία επιχειρηματα μου πιστεύω εκφράζουν την σοβαρή πλειοψηφία των ελληνων φοιτητων και οικογενειών τους και όχι το σύνολο.Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ξέρουν θέλουν αλλα δεν μπορούν να κάνουν κάτι μόνοι τους "ενάντια" στην "συμμαχία" της πλειοψηφίας
------------------------
Γιώργος
Φοιτητής Πολ. Μηχ Παν. Πατρών