Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"Free Cyprus"

Απόβαση στις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες ιστιοπλόοι και ακτιβιστές, από το Ισραήλ, ως απάντηση στη στάση της Άγκυρας για την αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Pοst, την αποστολή χρηματοδοτεί Ισραηλινός επιχειρηματίας που δεν κατονομάζεται, ενώ σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, οι διαδηλωτές θα φθάσουν στα ανοιχτά της Κύπρου με τουλάχιστον τρία γιώτ για να διαμαρτυρηθούν : «κατά της τουρκικής κατοχής της. Πρωτεργάτες της κίνησης είναι ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud, τη δεκαετία του ‘90, καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav.

Οι διοργανωτές, ελπίζουν να κινητοποιήσουν και άλλα ιστιοπλοϊκά, από το Ισραήλ και το εξωτερικό, θέτοντας το ερώτημα : «Αν στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ είναι κατεχόμενη δύναμη, στην Κύπρο η Τουρκία τι είναι; ».

Ήδη ο πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών του Ισραήλ δήλωσε στα ΜΜΕ πως 400 μέλη της ένωσης, που διαθέτουν ταχύπλοα σκάφη, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να πάρουν μέρος στην αποστολή.

Αντιδρώντας στις προθέσεις των Ισραηλινών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως : «Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας».

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, τόσο στις προθέσεις των Ισραηλινών όσο και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: