Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα...

Δύο 24ωρα πριν από την άφιξή του, αύριο Παρασκευή, στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε χθες στην Άγκυρα συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον Ρώσο πρόεδρο Δημήτρη Μεντβέντεφ για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκία από μια κοινοπραξία, υπό τη ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport. Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτησε τους στρατηγικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η χθεσινή ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την τελετή υπογραφής πολλών συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και η εκπαίδευση.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας στην Μερσίνα. Συμφωνία 20 δις δολαρίων.

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας υπέγραψαν συμφωνία 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας της Τουρκίας στην πόλη της Μερσίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της IntelliNews.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τα τα κοινοβούλια των δύο χωρών και η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η διακρατική συμφωνία θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο εντός 10 ημερών. Ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη μετοχική σύνθεση στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Εκτός από την συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια, οι δύο χώρες υπέγραψαν 17 συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ως στόχο να ξεπεράσει τα 100 δις δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: