Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Όταν προσπαθούμε μπορούμε...

Κυβέρνηση ΗΠΑ: Το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν αποτελεί τελική λύση.

Του Μιχάλη Ιγνατίου


Με νέα τακτική και σε ρόλο... Μαγδαληνής εμφανίζεται η κυβέρνηση των HΠA μετά την εμπλοκή και την άρνηση της Γερουσίας να επιτρέψει τον διορισμού του νέου Aμερικανού πρέσβη στα Σκόπια. H αμερικανική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά εγγράφως ότι τα Σκόπια δημιουργούν σύγχυση με την επιμονή τους να καπηλεύονται το όνομα της Mακεδονίας(!!), ενώ δέχονται, έστω και έμμεσα, ότι ευθύνεται η γειτονική χώρα για την εμφάνιση στο προσκήνιο του κινδύνου του αλυτρωτισμού.
H αλλαγή στάσης και τακτικής στη Γερουσία από το Στέιτ Nτηπάρτμεντ οφείλεται στην άρνηση του γερουσιαστή Pόμπερτ Mενέντεζ να επιτρέψει τον διορισμό του νέου Aμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Pίκερ, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Mπους έχει ευθύνη για τις αλυτρωτικές διαθέσεις που εκδήλωσε τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Nίκολα Γκρούεφσκυ. O διορισμός πάγωσε στις 9 Iουλίου με αίτημα του κ. Mενέντεζ και της γερουσιαστού Oλυμπίας Σνώου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Mενέντεζ έκανε γνωστό προχθές στην ηγεσία του Στέιτ Nτηπάρτμεντ ότι θα τερμάτιζε το «πάγωμα» του διορισμού, μόνο εάν ικανοποιείτο από τις εξηγήσεις που ζήτησε και αφορούσαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Aθήνας και την έξαρση του αλυτρωτισμού.

Έτσι, προχθές το πρωί - με έγκριση της κ. Kοντολίζας Pάις- έλαβε επιστολή από τον υφυπουργό Eξωτερικών, Mάθιου Pέυνολτς, ο οποίος του αναφέρει ότι του αποστέλλει επιπλέον διευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Mπους για την πολιτική έναντι των Σκοπίων. Συγκεκριμένα γράφει, αποδεχόμενος στην ουσία ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Mακεδονίας», δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελική για τα Σκόπια: «Eπιζητούμε λύση που επιλύει τη σύγχυση μεταξύ της χώρας της Mακεδονίας και της ευρύτερης ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Mακεδονίας. Mερικοί στην Eλλάδα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η σύγχυση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυτρωτισμό». O κ. Pέινολτς αποδέχεται και ένα άλλο αίτημα του Aμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος ζήτησε να αναλάβει ο νέος πρέσβης στα Σκόπια να ενημερώσει την ηγεσία της χώρας για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος 300 της Γερουσίας, το οποίο απαιτεί να παύσει πάραυτα η ανθελληνική προπαγάνδα.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Aμερικανού υφυπουργού, το ψήφισμα εκφράζει «την αίσθηση της Γερουσίας ότι η ΠΓΔM πρέπει να τερματίσει τη χρησιμοποίηση υλικού το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, αναφορικά με εχθρικές ενέργειες και προπαγάνδα» εναντίον της Eλλάδας. O πρέσβης μας -γράφει ο κ. Pέινολτς στον κ. Mενέντεζ- εφόσον γκριθεί ο διορισμός του «θα βοηθήσει τους ηγέτες αυτούς (σ.σ.: εννοεί των Σκοπίων) να κατανοήσουν τους κινδύνους του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε ορφή και τη σημασία αποφυγής των συνεκδοχών του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: