Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ο ΟΗΕ φακελώνει πολίτες?

Ολοκληρώθηκε στη μία η συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση άρχισε με κατ' ιδίαν συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες οι οποίες αναλώθηκαν και αυτή τη φορά επί του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επί του κεφαλαίου θα συνεχισθεί και στην αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του στα κατεχόμενα περί μονογραφής εγγράφου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο κ. Ντάουνερ εξήγησε ότι δεν προέβη ο ίδιος σε τέτοια δήλωση μετά την χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το λεκτικό της ερώτησης που του τέθηκε.

«Ρωτήθηκα για αυτό το θέμα. Δεν το είπα εγώ. Κάποιος με ρώτησε. Δεν γνωρίζω όμως, το θέμα αυτό επαφίεται στους δύο ηγέτες», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση επί αυτού.

Σε ερώτηση εάν είναι ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που κατηγοριοποιούν πολίτες και ιεράρχες, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η διαδικασία δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τους Κυπρίους οι οποίοι τόνισε πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. (αλήθεια, τί γίνεται? ο ΟΗΕ φακελώνει πολίτες ανεξαρτήτων κρατών?)

«Είναι πραγματικά σημαντικό όπως ο κόσμος εδώ στην Κύπρο επικεντρωθεί στο κύριο ερώτημα που είναι η επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ και σημείωσε ότι ο ρόλος των ανθρώπων από τα ΗΕ είναι να είναι υποβοηθητικοί.

"Το σημαντικό", είπε, "δεν είναι τι κάμνω εγώ αλλά τι κάμνουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: