Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής βλέπει ο Μάριος Καρογιάν

Γιά περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, τονίζοντας πως η Άγκυρα αναμένεται να κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες για την εξυπηρέτηση των δικών της επιδιώξεων. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για αναθεώρηση της τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη δεύτερη φάση των απευθείας συνομιλιών.

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα γεγονότα στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε την Παρασκευή, μεταξύ άλλων, ότι η στάση των κατοχικών αρχών αποτελεί απόδειξη των τουρκικών στόχων και επιδιώξεων αναβάθμισης του ψευδοκράτους και περαιτέρω σκλήρυνσης της πολιτικής τους, δεδομένου ότι συνέβη μια μέρα πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων, ακολούθησε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα και έρχεται ως συνέχεια «πύρινων και σκληροπυρηνικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας» που, όπως είπε, ουσιαστικά εξηγούν ποιά θα είναι η πολιτική και στρατηγική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Αυτή η εξέλιξη στο Λιμνίτη, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, είναι «επιβεβαίωση της θέσης ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει καμιά διάθεση να διαφοροποιήσει τη στάση και την πολιτική της, αντιθέτως θέλει να κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες προς εξυπηρέτηση των δικών της στόχων και επιδιώξεων».

Γι΄ αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την ανάγκη για αναθεώρηση της τακτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με την αξιοποίηση των εμπειριών που προέκυψαν από την πρώτη φάση.

Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ενότητα, ένας μεταξύ μας διάλογος, μια συνεννόηση και συνέργεια για να μπορέσουμε να έχουμε τα απαραίτητα αντίδοτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τους δικούς μας στόχους και επιδιώξεις που δεν είναι άλλοι από την επανένωση, την επίτευξης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», αλλά, ταυτόχρονα, πρόσθεσε, και το ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει κόστος για αυτή της τη συμπεριφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα διεθνή φόρα.

«Δεν μπορεί η Τουρκία ανενόχλητη να προσβάλλει, να παραγνωρίζει, να εξευτελίζει, να περιφρονεί θεσμούς, το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, ανενόχλητη να προχωρά προς την επίτευξη των δικών της στόχων. Έχουμε τις δυνατότητες και τα μέσα, αρκεί όλοι εμείς με ένα μεθοδικό και συστηματικό τρόπο να προβάλουμε τα δικά μας δίκαια αλλά, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το κόστος της Τουρκίας σε διάφορα διεθνή φόρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

Ερωτηθείς, κατά πόσο θεωρεί ότι η Κυβέρνηση προέβη σε λάθος χειρισμούς όσον αφορά τη μετάβαση προσκυνητών στον Άγιο Μάμα, ο κ. Καρογιάν είπε πως, «είναι γεγονός, ότι υπήρξαν κάποιες αδυναμίες, υπήρξαν κενά, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην όλη διαδικασία. Ίσως να μην έγιναν όλα, όσα έπρεπε να γίνουν. Όμως, αυτό δεν είναι κυρίαρχο. Το κυρίαρχο είναι, ποια ήταν η στάση της τουρκικής πλευράς, τι επεδίωκε. Την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τη σκλήρυνση της στάσης τους», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: