Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

αγγλική απόπειρα απεμπλοκής της Τουρκίας γιά την Αμμόχωστο

Νέα, αποτυχημένη, απόπειρα κλεισίματος του θέματος της Αμμοχώστου έλαβε χώρα την Τρίτη, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στηριζόμενος, προφανώς, σε πιθανή άγνοια των νέων Ευρωβουλευτών, ο Βρετανός Επικεφαλής της Γραμματείας της εν λόγω Επιτροπής, David Lawe, ο οποίος έχει επιχειρήσει πολλάκις στο παρελθόν να προωθήσει απαράδεκτες φιλοτουρκικές απόψεις στο θέμα της Αμμοχώστου, πρότεινε το επίσημο «κλείσιμο» της αναφοράς, με το πρόσχημα της υιοθέτησης σχετικής έκθεσης το 2008.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, απετράπη μετά από αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άλλων πολιτικών ομάδων.

Έχοντας έγκαιρη και εκ των έσω ενημέρωση για την μεθόδευση που γινόταν, προκειμένου το θέμα της Αμμοχώστου να θεωρηθεί κλειστό, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ιωάννης Κασουλίδης είχε αποστείλει ήδη από την Δευτέρα (31 Αυγούστου), σχετική επιστολή στην συντονίστρια της Πολιτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, κα. Pascale Gruny.

Ο Κύπριος Αντιπρόεδρος της Ομάδας, ενημέρωσε την Γαλλίδα συνάδελφό του για το ιστορικό της αναφοράς των Αμμοχωστιανών στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και για την απόφαση που λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών τον Μάιο του 2009 (κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία) για διατήρηση του θέματος της Αμμοχώστου στην ημερήσια διάταξη. Εξέφρασε παράλληλα την «έκπληξή» του για την επιλεκτική μνήμη και απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση της Γραμματείας της Επιτροπής Αναφορών.

Η τοποθέτηση της κας Gruny στη συνεδρίαση της Τρίτης, κινήθηκε στο πλαίσιο της επιστολής του κ. Κασουλίδη, ο οποίος είχε ενημερώσει στο μεταξύ και συναδέλφους του από άλλες πολιτικές ομάδες που στήριξαν εξίσου τη θέση που τελικά επικράτησε, για διατήρηση του θέματος της Αμμοχώστου ανοικτού στην ατζέντα των θεμάτων, που θα εξετάσει η Επιτροπή Αναφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: