Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

εκσυγχρονισμός ή στροφή του Γ.Παπανδρέου προς τη μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ?

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Παρόντος της Κυριακής" εναντίον της επανεκλογής Παπούλια κινούνται και «διεθνείς κύκλοι» λόγω των θέσεων του σημερινού Προέδρου στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στο επιτελείο του να «πέσουν οι τόνοι» γύρω απ' την προεδρική εκλογή, αφού διαπίστωσε ότι:

Πρώτον, η προεδρολογία όπως έχει μέχρι σήμερα γίνει φαίνεται να ευνοεί την κυβέρνηση.

- Δεύτερον, η υψηλότατη δημοφιλία του Κ.Παπούλια εκ των πραγμάτων αποβαίνει υπέρ εκείνου που τονίζει ότι επιθυμεί την επανεκλογή του χωρίς να τη συνδέει με την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

- Τρίτον, έχει δημιουργήσει κλίμα και το γεγονός ότι οι συνταγματολόγοι και άλλοι νομικοί που τάχθηκαν εναντίον της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με την αξιοποίηση της προεδρικής εκλογής προέρχονται βασικά απ' τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Κασιμάτης, Τσάτσος, Ματθίας). Με αποκορύφωμα βέβαια την -επί της ουσίας- συμφωνία και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

- Τέταρτον, από focus groups που έχει κάνει η Ιπποκράτους προκύπτει ότι είναι ακόμα τουλάχιστον μειοψηφία όσοι τάσσονται υπέρ πρόωρων εκλογών τον Μάρτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, επειδή έχει τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, να έχει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιο στέλεχος εκ της συντηρητικής παράταξης, που δεν ανήκει στον «καραμανλικό» πυρήνα και να έχει σχετική αυτονομία. Και αυτό το στέλεχος είναι ο Γιώργος Σουφλιάς!

Ο στόχος του Γ.Π θέλει τον Γ.Σουφλιά γιά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή πιστεύει ότι έτσι:

- Επιτυγχάνει μια διεισδυτικότητα στον χώρο της ΝΔ ανάλογη αυτής που πέτυχε ο Κ. Καραμανλής στον χώρο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας το 2005 τον Κ.Παπούλια για Πρόεδρο.

- Θα έχει έναν Πρόεδρο (επαναλαμβάνουμε, ο σχεδιασμός αυτός γίνεται με τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός) ο οποίος δεν θα διαφωνήσει σε εξελίξεις και «διευθετήσεις» στα εθνικά θέματα, που θα γίνουν επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου...

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του "Π", ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει ανεπίσημα βολιδοσκοπηθεί για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ...

Προϋποθέσεις βέβαια για να προχωρήσει σε υλοποίηση το προαναφερθέν σενάριο είναι οι εξής:

• Πρώτον, να αποσυρθεί ο Κ.Παπούλιας απ' τη διεκδίκηση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας, δεδομένου ότι ο Γιώργος έχει δεσμευθεί για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, συνδέοντάς την ωστόσο με την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

• Δεύτερον, να έχει ο ίδιος το πάνω χέρι κατά την εκλογή Προέδρου. Δηλαδή ή να έχουν γίνει εκλογές μέχρι τον Μάρτιο και να τις έχει κερδίσει ή να «προλάβει» τον Καραμανλή σε περίπτωση απόσυρσης του Κ.Παπούλια απ' τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας.

Ακριβώς γι' αυτό, σύμφωνα και με στενούς του συνεργάτες, ο Παπανδρέου παίζει κατά κόρον το χαρτί της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Πιστεύει πως έτσι θα εξωθηθεί ο Κ.Παπούλιας να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την επανεκλογή του, οπότε διευκολύνονται οι σχεδιασμοί του.

Γι' αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα στηρίξει τον νυν Πρόεδρο αλλά μετά τις εκλογές και «εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί»...

Στο στόχαστρο ο Παπούλιας... όχι απλώς κάποιοι ξένοι διπλωμάτες (κυρίως Αμερικανοί που το εκδηλώνουν ευθέως), αλλά και κάποιοι από τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές ελληνικών κομματικών σχηματισμών, εκφράζουν έως και δυσφορία για τις τελευταίες τοποθετήσεις (και κυρίως τους τόνους) Παπούλια για τα εθνικά θέματα. Ακόμη και μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αλλά ευτυχώς σε πολύ περιορισμένο κύκλο) έχουν διατυπωθεί τελευταία και σε αρκετές περιπτώσεις επικριτικές αναφορές. Θεωρώντας (αυτά τα στελέχη) ότι οι θέσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν βρίσκονται στην επιθυμητή γραμμή και δεν βοηθούν (!) το κλίμα ύφεσης που απαιτούν οι περιστάσεις, προκειμένου να αποτραπούν ελληνοτουρκικές οξύνσεις ή «εντάσεις με άλλους γείτονες». Εννοώντας σαφώς τους Σκοπιανούς και τις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνουμε... Οπότε όλοι φανταζόμαστε τις διευθετήσεις που θα κάνουμε στα εθνικά μας θέματα με Παπανδρέου Πρωθυπουργό και Μπακογιάννη Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης....

Εντωμεταξύ, παρέμβαση στελέχους της πρεσβείας των ΗΠΑ. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, να αναφερθεί ότι ακόμη και προ εβδομάδος υψηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας έκανε σχετική μνεία σε γεύμα του (με συμμετοχή βουλευτών και από τα δύο μεγάλα κόμματα), χωρίς να αναφέρει όμως το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι συνδαιτυμόνες του εσιώπησαν, άλλοι όμως επέδειξαν κατανόηση! Κατ' ακρίβεια συμφώνησαν ότι «δεν επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή ένταση λόγων, αλλά υποβάθμιση οξύνσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά παριστάμενος. Το γεύμα δόθηκε στο Χίλτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: