Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Εντούτοις, μόνο το "το Παρόν της Κ" έχει συνέντευξη από τον απεργό πείνας...

Ύστερα από 45 ημέρες απεργίας πείνας στην Πατησίων, έξω από τα σκαλιά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και έχοντας μόνον τη συμπαράσταση του απλού κόσμου, ο πρώην «μικρομεσαίος επιχειρηματίας» και νυν απεργός πείνας, Θόδωρος Τενέζος, μιλάει στο «ΠΑΡΟΝ» για τον αγώνα του και τι, πλέον, περιμένει. 
Εξηγεί πώς τον κατέστρεψε συνειδητά το «καρτέλ του σιδήρου» στη χώρα μας και ερμηνεύει τη «σιωπή ασυρμάτου» που επέβαλαν σε κόμματα, κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες «τα μεγάλα αφεντικά» ώστε να μην αναδειχθεί το ζήτημά του και να μη γίνει γνωστό στον ελληνικό λαό.
Την ημέρα που άρχιζε την απεργία πείνας του, στις 13 Φεβρουαρίου, αποφασισμένος «να φτάσει μέχρι το τέλος», έπαιρνε στα χέρια του την πρώτη καταδικαστική απόφαση εις βάρος μέλους της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που συμμετείχε με τους «βαρόνους του σιδήρου» στην οικονομική του καταστροφή. Μια υγιέστατη επιχείρηση, με 300, περίπου, εργαζόμενους, μέχρι τα μέσα του 2006, που οι παραπάνω τη... διέλυσαν και στη συνέχεια δεν του επέτρεψαν να εργαστεί ούτε ως απλός εργάτης! Τόσο μίσος και μένος εναντίον του γιατί πήγε να παρακάμψει τους «μεσάζοντες» και να φέρει μόνος του σίδερο από την Ιταλία με εκατό ευρώ φθηνότερο τον τόνο!
- Κύριε Τενέζο, ποιο είναι τελικά το μήνυμά σας με αυτήν την απεργία πείνας;
«Με αυτήν μου την απεργία πείνας θέλω να καταγγείλω τους “μηχανισμούς καρτέλ” που ελέγχουν την αγορά - ειδικά του σιδήρου. Μαζί θέλω να καταγγείλω τους, υποτιθέμενους, ελεγκτικούς “μηχανισμούς” του κράτους, γιατί σε αυτήν τη χώρα πρέπει να ζούμε με ισονομία και ίδια δικαιώματα, χωρίς να μας στερούν οι “έχοντες” ακόμη και το δικαίωμά μας να ζήσουμε».
- Στην επιστολή σας στον πρωθυπουργό, ζητείτε δίκαιη έρευνα και δίκη, προκειμένου να σταματήσετε την απεργία. Είναι εφικτό;
«Όλα μπορούν να γίνουν. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά. Βέβαια, τα ονόματα που εμπλέκονται όπως Στασινόπουλος, Κ. Αγγελόπουλος, Μάνεσης και άλλοι είναι αυτό που λέμε, ουσιαστικά, “τα αφεντικά του τόπου”. Πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί μας έχουν τη δύναμη, αν έχουν τη βούληση, να λειτουργήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, ο οποίος άλλωστε τους εκλέγει και αυτόν πρέπει να εκφράζουν. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα “μεγάλα συμφέροντα”- αυτό που λέμε “κεφάλαιο”- έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή. Ο δικός μου αγώνας είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν στον ελληνικό λαό ότι οι πολιτικοί ασκούν εξουσία και να κάνουμε μια καινούρια αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση».
- Προς το παρόν όμως κόμματα, κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα τηρούν «σιγήν ιχθύος»....
Είναι μια ένοχη σιωπή, γιατί μάλλον δεν έχουν αυτονομία απέναντι στα “αφεντικά”, τα οποία καταγγέλλονται ως “καρτέλ”. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα ως χώρα, που μας οδήγησε λίγο πριν από την κατάρρευση...».
- Πιστεύετε ότι ο αγώνας σας αξίζει τον κόπο;
«Όχι μόνον αξίζει, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι απλοί Έλληνες, μέσα και έξω από την Ελλάδα, έχουν καταλάβει τι γίνεται εδώ, σε αυτήν τη γωνία της Πατησίων. Και ο αγώνας μου τους αντιπροσωπεύει. Θα με χαροποιούσε όμως πολύ εάν έρχονταν εδώ εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, γιατί θα έδειχνε ότι η πολιτική εξουσία είναι πάνω από την “οικονομική ολιγαρχία”. Αυτό θα έδινε πολύ μεγάλη δύναμη σε όλους τους Έλληνες να κοιτάξουν με αισιοδοξία το αύριο...».
- Καθώς όμως οι μέρες περνούν, τίθεται και ένα αντικειμενικό θέμα... Αυτό της υγείας σας...
«Έχω έλθει εδώ αποφασισμένος ότι θα φθάσω μέχρι το τέλος. Μεταφέρω μήνυμα ελπίδας... Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο “την πάρτη μας” και να συνειδητοποιήσουμε ότι, εάν διασφαλίσουμε σωστά το συλλογικό συμφέρον, θα διασφαλίσουμε και το ατομικό μας συμφέρον»...
- Να σας πω τότε πως σε λίγο θα διανύσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, με την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, που στο τέλος της φέρνει την Ανάσταση... 
«Το μήνυμα του Χριστού είχε ακριβώς αυτές τις έννοιες, της αγάπης και της συγχώρεσης. Σταμάτησε τις ταξικές διαφορές και δίδαξε την ισονομία». 
Να προσθέσουμε ότι, προς το παρόν, συμπαραστάτης στον αγώνα του είναι το Internet. Όλα, σχεδόν, τα μπλογκ και το stopcartel tv, με webtv, μεταδίδουν όλο το 24ωρο την απεργία. 
Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση, να υπενθυμίσουμε ότι στην επιστολή του στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «το “καρτέλ των μεγαλοβιομηχάνων του σιδήρου” αποτελείται από τη “Σιδενόρ” (ιδιοκτησίας ομίλου Νίκου Στασινόπουλου), τη Χαλυβουργική (ιδιοκτησίας ομίλου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου), τη Χαλυβουργία Ελλάδος, τους χονδρεμπόρους-διανομείς τους, καθώς και την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. (εταιρεία πιστοποίησης χάλυβα, στην οποία μαζί με το ελληνικό κράτος είναι συνεταίροι οι χαλυβουργίες και οι μεγαλοεισαγωγείς!)». Στην επιστολή, επισήμαινε επίσης, πως «από την πρώτη στιγμή, που η εταιρεία Iron Tenco AE, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την παράνομη εξόντωσή της, το “καρτέλ” εξαπέλυσε μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μέσω των φερεφώνων τους, σφοδρή εκστρατεία κατασυκοφάντησης της εταιρείας του, επειδή κατήγγειλε το “καρτέλ”, με αποτέλεσμα την ολική του οικονομική του καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: