Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Τί δεν έχουμε ή δεν θέλουμε να προσέξουμε...

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή των ελληνικών Μ.Μ.Ε. ήταν στραμμένη στην οικονομική και κοινωνική κρίση (μήπως έχει δίκηο η Αλέκα?) και έτσι δεν δώσαμε την προσοχή που θα έπρεπε σε ορισμένα γεγονότα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την εξωτερική μας πολιτική και με την εθνική μας ταυτότητα. Ακολουθούν σταχυολογικά τρεις εξελίξεις, οι οποίες θεωρούνται καί είναι ιδιαιτέρας σημασίας.

Α) Από τα μέσα Νοεμβρίου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αγωνιά και εξεγείρεται εναντίον των ύπουλων μεθοδεύσεων του αλβανικού κράτους. Στόχος του αλβανικού εθνικισμού είναι τώρα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η "μετριοπαθής" (!) στάση της Ελλάδας εκλαμβάνεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα της γείτονος χώρας ως αδυναμία ή ως αδιαφορία. Διακρίνεται, λοιπόν, από τα μέσα Νοεμβρίου στον Ελληνισμό της Χειμάρρας να τελεί σε συνεχή εξέγερση απέναντι στις μπουλντόζες που καταπατούν εκκλησιαστική γη στην περιοχή Κακομαίας. Το χωριό Νίβιτσα πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες με τις γυναίκες να ματώνουν από τα κτυπήματα των αστυνομικών. Οι γνώστες του προβλήματος μιλούν για ευρύτερο σχέδιο αρπαγής των ελληνικών περιουσιών και για βιαία αλλαγή της δημογραφικής συνθέσεως του πληθυσμού με την εγκατάσταση Τσάμηδων, Κοσσοβάρων και άλλων Μουσουλμάνων σε περιοχές που κατοικούνται επί αιώνες από Χριστιανούς. Τα περισσότερα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. απαξιούν να ασχοληθούν με τα γεγονότα και οι επαγγελματίες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σιωπούν αιδημόνως!

Β) Τον Νοέμβριο δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ με τίτλο Σχέδιο 2025 (PROJECT 2025). Η έκθεση αυτή συντάσσεται κάθε 4 χρόνια από στελέχη όλων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και περιέχει προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα επόμενα 15 περίπου χρόνια. Δεν αποκλείεται οι προβλέψεις αυτές να υποκρύπτουν συμφέροντα ή ευσεβείς πόθους, πάντως σχολιάζονται διεθνώς ως μία σοβαρή έκφραση των προβλέψεων της Υπερδυνάμεως για το προσεχές μέλλον. Στον ελληνικό Τύπο προβλήθηκε κυρίως μία ενότητα της έκθεσης, εκείνη που προβλέπει την άνοδο τεσσάρων Υπερδυνάμεων, οι οποίες θα αμφισβητήσουν το γεωπολιτικό μονοπώλιο από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, γνωστές από τα αρχικά τους ως χώρες BRIC. Η παράγραφος που θα έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι εκείνη που χαρακτηρίζει την Τουρκία και το Ιράν ως ανερχόμενες περιφερειακές υπερδυνάμεις. Προβλέπει μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά σε μία ισλαμοεθνικιστική χώρα. Αυτό το μήνυμα αφορά κυρίως τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας , οι οποίες έχουν επενδύσει στην ευρωπαϊκή μεταμόρφωση της Τουρκίας και ελπίζουν ότι έτσι θα βελτιωθεί το κλίμα στην Κύπρο και στα ελληνοτουρκικά. Η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών μας προειδοποιεί για άνοδο του ισλαμοεθνικιστικού ρεύματος και οπισθοχώρηση των πιθανών τάσεων εξευρωπαϊσμού. Έχουμε άραγε εναλλακτική πολιτική ή παραμένουμε δέσμιοι της ουτοπίας ότι «η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και έτσι θα λυθούν οι διαφορές μας». Επιτέλους είναι ώρα να αφυπνισθούμε από το καμπανάκι που μάς κτυπούν οι ΗΠΑ και να παύσουμε να «σέρνουμε το κάρο της Τουρκίας προς την Ευρώπη», όταν είναι προφανές ότι η μεν Ευρώπη δεν θέλει, η δε Τουρκία δεν μπορεί. (μήπως ο Τριανταφυλλόπουλος ορθώς τα έχωσε στην Υπ.Εξ. από το ALTER περί αμεριανόφιλης μονομέρειας της διπλωματίας μας?).

Στα μέσα Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρ. Ενώσεως συνεδρίασε όπως κάθε εξάμηνο στις Βρυξέλλες και μεταξύ άλλων ανεκοίνωσε ότι η Ιρλανδία επείσθη να ξαναφέρει σε δημοψήφισμα την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε. Ε. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιές εγγυήσεις ζήτησε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους εταίρους του για να θέσει και πάλι το θέμα υπό την κρίση του ιρλανδικού λαού. Ζήτησε, πρώτον, εγγυήσεις ουδετερότητος. Η ουσία είναι ότι δεν θα υποχρεωθούν οι Ιρλανδοί στρατιώτες να μετάσχουν στην κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε. ώστε να μην αναγκασθούν να συμπολεμήσουν στο πλευρό των Βρετανών! Δεύτερον, ζήτησε εγγυήσεις ότι δεν θα επιβληθεί ως υποχρεωτική η άμβλωση στην ιρλανδική κοινωνία, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με τον Ρωμαιοκαθολικισμό. Τρίτον ζήτησε να έχει πάντα η Ιρλανδία έναν Επίτροπο στην Ευρ. Επιτροπή έστω και αν μειωθεί ο αριθμός των Επιτρόπων και τέταρτον ζήτησε να μη της επιβληθεί άνωθεν κάποια φορολογία που δεν θα έχει την έγκριση των Ιρλανδών. Από τις τέσσερις εγγυήσεις η μία αφορά την οικονομία και οι τρεις αναφέρονται σε θέματα εθνικής αξιοπρέπειας και θρησκευτικής ταυτότητος. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι λαοί που σέβονται την εθνική και πολιτιστική τους ιδιοπροσωπία αναγκάζουν και την υπόλοιπη Ευρώπη να τους σεβασθεί. Ενώ στην χώρα μας οι δήθεν εκσυγχρονιστές βάλλουν κατά της Εκκλησίας, της Ιστορίας και της Παιδείας με την δικαιολογία ότι «το είπε η Ευρώπη». Αξίζει να μελετήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Και όπως έγραψε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «αν μόνος σου δεν αδικείς τον εαυτό σου κανείς δεν θα μπορέσει να σε αδικήσει»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: