Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κερδίζει τη δίκη για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Ομόφωνη αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή τη διεκδίκηση του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Το Ευρωδικαστήριο έκανε δεκτή ομόφωνα την προσφυγή του Πατριαρχείου για το ιστορικό κτήριο, ζητώντας από την Τουρκία να επιστρέψει, εντός έξι μηνών, του τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχει από το 1970!
Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 27/11/07. (Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του
Greece-Salonika εκείνης της ημέρας, πατώντας εδώ: Πατριαρχείο εναντίον Τουρκίας σήμερα στο Στρασβούργο. )
Σε διάστημα τριών μηνών, η Τουρκία έχει δικαίωμα να εφεσιβάλλει την απόφαση, υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Νίκος Αλιβιζάτος.
«Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η υπόθεση δύσκολα θα φτάσει στην ολομέλεια του Ευρωδικαστηρίου λόγω της ομοφωνίας στην πρώτη απόφαση», είπε ο κ Αλιβιζάτος και τόνισε ότι μετά την παρέλευση του τριμήνου, το Πατριαρχείο θα υποβάλλει τα υπομνήματά του για τη δίκαιη ικανοποίησή του.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βάσει οθωμανικών φιρμανιών, τα οποία αργότερα μετατράπηκαν σε τίτλους ιδιοκτησίας, που εξέδωσε η τουρκική δημοκρατία.
Στη δεκαετία του 1970 τα τουρκικά δικαστήρια διέταξαν την ακύρωση των τίτλων
, με το επιχείρημα ότι το Πατριαρχείο δεν έχει «νομική προσωπικότητα».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος δικαστής Ριζά Τουρμέν που μετείχε στη σύνθεση του Ευρωδικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της χώρας του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: